Plastové brýle vs. acetátové brýle

Pokud kupujete nové brýle nebo hledáte brýlové obroučky, měli byste znát základní rozdíl v materiálu.

Ač se vám může zdát, že jde o tytéž brýle a stejný produkt opatřený pouze jinou cenovkou, pak věřte, že opak je pravdou. Neřešíme zde kategorie brýle na pumpě a v drogériích za 150-500 Kč, což jsou typy brýlí, o kterých nemá cenu se rozepisovat, a pokud se někomu zdají jako skvělý produkt, pak by zde měl přestat číst a pokračovat dál na jiné webové stránky.

Plastové brýle a acetátové brýle se liší zcela zásadně, a to složením materiálu, ze kterého jsou vyrobené. Proč vás to má zajímat? Pro vás jako zákazníka je toto důležité ze dvou důvodů: první důvod je, že běžné plastové brýle jsou levnější v pořizovací ceně díky tomu, že jejich výroba je jednodušší než brýle z acetátu, a tím pádem by výsledná cena pro vás jako zákazníka měla být podstatně levnější a přístupnější. Obecně platí, že drtivá většina jsou plastové brýle dovážené z Číny a spojením levného materiálu a obrovské produkce brýlí vychází minimální pořizovací velkoobchodní cena, takže neznačkové plastové brýle lze koupit již od 1-2 dolarů. Vás jako koncového zákazníka ovšem čeká nemalé překvapení, jelikož výsledná maloobchodní cena u oční optiky je mnohdy ve stejné úrovni jako značkové brýle.

Acetátové brýle jsou na druhou stranu vyráběné z acetátu celulózy, tj. z bavlny, která je sice dražší v pořizovací ceně, ale nabízí jemnější brýle na dotek, kvalitu, brýle při manipulaci nevydávají vrzavé zvuky, které jsou pro plast typické, a dále každé brýle vyrobené z acetátu celulózy jsou takový malý originál.

Luxusní značkové acetatové brýle jsou vyráběné z acetátu celulózy společnosti Mazzucchelli 1849 a vyznačují se tím, že se brýlová obruba vyřezává z obdélníkových plat, které vznikají ručně. Typickým znakem je přidávání a míchání různých barev, takže žádné acetatové brýle nejsou stejné, barva je přimíchávaná ručně, a tím pádem pokaždé vznikne jiná kombinace a rozložení barev. Díky těmto vlastnostem je v základu značková acetatová obruba dražší v pořizovací ceně, ale zákazník získá kvalitní zpracování a kvalitní brýle, jedinečný a originální produkt z materiálu, jehož rozdíl pozná i laik.

Druhý zásadnější důvod je to, že jako zákazník, který si pořídí plastové brýle v ceně jednoho až několik tisíc, získáváte produkt, který je kvalitativně podstatně horší než značkové brýle vyrobené z acetátu. A je tu i aspekt certifikace a kontroly kvality, kde výrobci značkových brýlí musí vyrábět brýle v souladu s požadavky EU.

Proto pokud si pořizujete dioptrické brýle nebo sluneční brýle, dbejte na to, abyste za svoje peníze získávali kvalitnější zboží.

Pokud chcete kvalitní a hezké brýle, pak doporučujeme kupovat brýle z acetátu a ne obyčejné plastové brýle.

Eurooptik.cz - značkové brýle levně