Brýle nebo kontaktní čočky?

Brýle nebo kontaktní čočky? je otázka, kterou v jednom okamžiku řešilo mnoho z nás.

Na jednu stranu kontaktní čočky jsou jednoduché řešení pro všechny, kdo mají vadu zraku a na dioptrické brýle špatné vzpomínky či mají z brýlí mindrák. Na druhou stranu jsou dnes k dispozici moderní brýle, které sledují světové módní trendy a které dokáží rozzářit váš obličej a učinit z vás módní ikonu, jak dokazují světové celebrity, které naopak brýle nosí, aniž by měly vadu zraku, a kontaktní čočky nechávají v pouzdře.

Dioptrické brýle nebo kontaktní čočky jsou či budou součástí života téměř každého z nás. Znáte ten pocit, když jdete od očního lékaře a v ruce svíráte recept na své první brýle? Dioptrické brýle nejsou žádná hrozba, i přesto si nevíte rady a jediný pocit, který vás ovládá je, že brýle nikdy nosit nebudete. Kdo tuto situaci zažil, jistě si na podobné myšlenky vzpomíná. Věřte, že nic není tak strašné, jak se na první pohled zdá! Brýle dnes již nejsou handicapem a jejich nošení může být zábavou a módní záležitostí zároveň. Navíc většina z vás má již na vybranou, jestli si pořídí brýle nebo kontaktní čočky.

Čemu ale dát přednost? Jak nošení brýlí, tak i používání kontaktních čoček má své výhody i nevýhody. První rada tedy zní – zkuste oboje. Ideální je pořídit si pěkné brýle, které vám budou slušet, a budete se s nimi cítit dobře. S brýlemi budete mít pouze jeden velký problém a to je, jak si z nepřeberného množství krásných brýlí vybrat pro vás ty nejlepší. V tomto případě je zcela jistě vhodné vyzkoušet několik různých typů obrouček a nebát se vybrat si brýle i naprosto originální, pokud vám budou vyhovovat. S brýlemi je to stejné jako s oblečením, pokud se s nimi dobře cítíte, tak v nich také dobře vypadáte.

Velkou výhodou brýlí je, že je můžete nosit sladěné s vaším oblečením a vytvořit tak nový outfit, který může podtrhnout vaši osobitost. Brýle si také můžete nechat zhotovit samozabarvovací, odpadne vám tak nepohodlné střídání slunečních a dioptrických brýlí při každém přechodu z prosluněného prostředí do tmavé místnosti. Vybrat si můžete i obroučky, do kterých vám optik vsadí skla barevná s potřebnými dioptriemi a vy tak přes vaše sluneční brýle dokonale uvidíte i v létě u vody. Nevýhodou brýlí je, že je nemůžete nosit do vody, někdy překážejí při sportu nebo jiných aktivitách.

Pokud si ale na tyto aktivity pořídíte kontaktní čočky, budou pro vás brýle nepostradatelným pomocníkem, který vylepší váš vzhled, bude držet krok s módou a dodá vám patřičné sebevědomí. Může se ale stát, že nejste přesvědčeni o tom, že vám brýle sluší nebo si od nich potřebujete čas od času odpočinout. Také při sportu a koupání je vhodné brýle někdy odložit. Potom jsou tu kontaktní čočky, aby vás provedly světem ostrého vidění bez skel a obrouček. Pryč jsou již doby, kdy kontaktní čočky v očích řezaly a byly nekomfortní. Nové technologie vytvořily postupem času čočky, které jsou velmi pohodlné při nošení, a v očích je vůbec necítíte. Dělí se podle materiálu na tvrdé a měkké kontaktní čočky, dále podle doby nošení a četnosti jejich výměny. Některé čočky lze nosit jen přes den, některé ale můžete nosit kontinuálně i přes noc. Stejně jako u brýlí je také u pořizování kontaktních čoček velký výběr možností, ze kterých budete dlouho vybírat.

Můžete mít kontaktní čočky zvýrazňující barvu vašich očí, samozabarvovací čočky, které budou chránit váš zrak před sluncem a mnoho dalších variant. Jak u brýlí, tak zejména u kontaktních čoček je potřeba, aby váš zrak před jejich pořízením vyšetřil lékař a stanovil, jaká skla nebo čočky jsou pro vás vhodné. V každém případě se ale nemusíte ničeho obávat, se svým novým viděním budete spokojení a kvalitu vašeho života to rozhodně neovlivní, ať již se rozhodnete pro brýle, čočky nebo obojí. Užívejte si ostrého vidění, stojí to za to!

eurooptik.cz - značkové brýle levně za velkoobchnodní ceny.